Voedingssupplementen

Daar zijn de meningen over verdeeld. Waarom supplementen wel een bijdrage kunnen leveren aan je gezondheid lees je in dit artikel.

Eten volgens de Schijf van Vijf

Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, is het volgens het Voedingscentrum mogelijk om alle voedingsstoffen die je nodig hebt, binnen te krijgen. In theorie is er dus voor de meeste mensen geen reden om extra vitaminen en mineralen uit supplementen te halen. De Schijf van Vijf is gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Maar hoe goed volgen we die richtlijnen in de praktijk? Volgens het RIVM, dat regelmatig de voedselconsumptie in Nederland peilt, volgt nog geen 20% van de mannen en vrouwen de richtlijn voor voldoende fruit en groenten. Ook vis en noten worden bijvoorbeeld veel te weinig gegeten.

Orthomoleculaire voeding?

De Schijf van Vijf wordt regelmatig herzien en aangepast aan de laatste inzichten voor een breed publiek. Als je je dus goed aan deze richtlijnen houdt, dan is op zich een gezond vertrekpunt. Vanuit de orthomoleculaire therapie wordt weer op een net wat andere wijze naar gezonde voeding gekeken. Voeding moet de juiste macronutriënten bevatten – dus complexe koolhydraten, essentiële eiwitten en essentiële vetzuren - én goede micronutriënten zoals vitaminen, mineralen, spoorelementen en gunstige fytonutriënten (plantstoffen). Die haal je uit natuurlijke, eerlijke en onbewerkte producten, bij voorkeur biologisch. Ook wordt gekeken naar of je alle productgroepen voldoende eet, en dus alle voedingsstoffen binnen krijgt. Wat je niet of te weinig binnenkrijgt, kan uit suppletie worden gehaald. Extra aandacht gaat uit naar een goede opname van al deze stoffen in je lichaam.

Zijn voedingssupplementen nodig?

Zonder vitaminen en mineralen kan je lichaam simpelweg niet functioneren. Je lichaamscellen hebben voldoende voedingsstoffen nodig. Dus we kunnen in elk geval de vraag ‘zijn voedingsstoffen nodig voor je gezondheid?’ voor 100% met ‘ja’ beantwoorden. Als je niet voldoet aan de richtlijnen voor gezonde voeding, als je eenzijdig eet of als je bijvoorbeeld geen vlees of vis eet, kan suppletie zeker een essentiële aanvulling zijn. Er zijn echter nog meer redenen waarom suppletie zinvol is.

Leven in een veeleisende maatschappij

De druk op je leven is tegenwoordig aanzienlijk groter dan decennia geleden. We kunnen steeds meer, en willen ook steeds meer. Met de komst van de televisie, Netflix, de computer en de smartphone en met een steeds rijker off- en online leven, is er een groot risico op ‘continu aan staan’. Dat zet niet alleen meer druk op je mentale en emotionele vermogens, maar vraagt ook meer van je hele lichaam. Ook chronische stress, (te) veel sporten of juist meer zitten, een toename van luchtvervuiling en milieutoxines en verkeerde voedingskeuzes en gewoontes, zoals het eten van bewerkte voeding en fastfood, drinken, roken en drugs zorgen ervoor dat je lichaam zwaar belast wordt en meer voedingsstoffen nodig heeft. 

Op welke vitaminen en mineralen wil je letten?

Zorgen voor voldoende voedingsstoffen is altijd maatwerk. Iedereen is immers anders en kent een andere eet- en leefwijze. Er zijn echter wel een aantal aandachtspunten te benoemen.

Extra vitaminen en mineralen op maat voor doelgroepen

Voor diverse doelgroepen worden aanvullende vitamines sowieso aanbevolen. Naast de aanbeveling die we al noemden voor vitamine D, is voor baby’s ook vitamine K belangrijk. Voor vrouwen die zwanger willen worden of zijn, wordt foliumzuur aangeraden. Daarnaast kunnen mensen die aan het afvallen zijn, ouderen, (top)sporters, veganisten en vegetariërs, mensen die roken (vitamine C) baat hebben bij aanvullende suppletie. Zoek je een supplement voor een specifieke toepassing? In onze vitaminebibliotheek vind je veel informatie.

Ben je vegetarisch? Let op je B12, K2, en omega 3 vetzuren

Als je bepaalde productgroepen niet eet, dan krijg je belangrijke voedingsstoffen die daar in zitten, ook niet binnen. Vitamine B12 zit vrijwel alleen in dierlijke producten. Eet je geen vlees en vis, dan loop je na verloop van tijd het risico op een B12-tekort. B12 is erg belangrijk voor je zenuwstelsel, immuunsysteem en energie. Eet je geen dierlijke producten, dan mag je ook extra aandacht hebben voor de gezonde omega 3-vetzuren EPA en DHA. DHA is bijvoorbeeld belangrijk voor je gezichtsvermogen en hersenen. Ook vitamine K2, belangrijk voor je bloedstolling en botten, vind je vooral in dierlijke producten. Zorg in een vegetarisch dieet ook extra voor voeding met voldoende ijzer, calcium, zink en vitamine C.

Let op je vitamine D3, zeker in de winter

Vitamine D3 is een nuttige vitamine voor je botten, spieren, gebit en je immuunsysteem. Vitamine D3 maak je vooral aan in je huid onder invloed van zonlicht. Dat lukt echter alleen in de zomer als je minimaal 20 minuten niet ingesmeerd met een groot deel van je lichaam bloot in de zon vertoeft. Je haalt het in veel mindere mate uit voeding. In de herfst, winter en het vroege voorjaar is extra aandacht voor vitamine D3 dan ook essentieel. En voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen.

Optimale zelfzorg met voeding, leefstijl en suppletie

We onderstrepen nog een keer dat gezonde voeding de belangrijkste basis vormt voor je voedingsstoffen. Kies voor voldoende variatie in je voedingspatroon. Hoe meer verschillende verse producten je kiest uit elke productgroep – groenten, fruit, vis, noten, zaden, complexe koolhydraten, gevogelte, (beperkt) vlees), vis, schaal- en schelpdieren – hoe rijker het aanbod aan vitaminen, mineralen, plantstoffen, aminozuren en goede vetzuren voor je lichaam. Zorg daarnaast voor een zo gezond mogelijke leefstijl. Tot slot mag, wat ons betreft, een mooie basissuppletie met minimaal multivitamine, een omega 3-vetzuren product en vitamine D3 voor de wintermaanden niet ontbreken in je huis. Zo zorg je altijd optimaal voor jezelf.

Heb je advies nodig of wil je meer informatie?

Neem gerust contact met ons op via 033 - 422 00 46.
Stuur een e-mail en krijg zo snel mogelijk een reactie