Bijwerkingen Vitamine D

Wat zijn de bijwerkingen van vitamine D? 

Vitamine D wordt al jaren als een veilig voedingssupplement gebruikt en bij normaal gebruik volgens de voorschriften zijn er geen bijwerkingen bekend. Het komt in Nederland zelden voor dat iemand een te hoge dosis vitamine D binnenkrijgt en er zijn ook geen wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Aanmaak vitamine D

Vitamine D wordt door de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Elke dag 20 tot 30 minuten tussen 11 en 15 uur in de buitenlucht, met de handen en het hoofd onbedekt, is voldoende om de aanmaak van vitamine D te stimuleren. Ook voeding zoals vette vis bevat vitamine D. Onze huid maakt alleen de hoeveelheid vitamine D aan die het lichaam nodig heeft en slaat een kleine reserve van de vetgebonden vitamine op voor minder zonnige periodes.  

Vitamine D tekort

De aanmaak van vitamine D lijkt vanzelfsprekend, maar veel Nederlanders hebben in de regel een tekort aan vitamine D. Ongeveer zestig procent van de mensen die een huisarts bezoeken om hun vitamine D-gehalte te onderzoeken, heeft een aantoonbaar tekort. Ze komen te weinig buiten of dragen bedekkende kleding, waardoor de huid niet voldoende vitamine D kan aanmaken. In de winter is bovendien de zonkracht lager, wat de aanmaak van vitamine D ook niet bevordert. Daarnaast eet niet iedereen voldoende voedingsmiddelen die vitamine D bevatten, zoals vis.

Hoge dosis vitamine D

Mensen met een vitamine D tekort nemen vaak tijdelijk een hogere dosis vitamine D omdat zij het vitamine D-waarde in hun lichaam willen verhogen. Als dat gehalte weer op peil is, kun je daarna kiezen voor een lagere dosering om het vitamine D-gehalte goed te onderhouden.  

Veiligheid vitamine D

In Nederland wordt een adh van 10 mcg vitamine D per dag aangeraden voor mensen die te weinig buiten komen of een donkere huidskleur hebben. Voor ouderen boven de 70 jaar wordt 20 mcg per dag aangeraden. Europees is echter vastgesteld dat 100 mcg (4000 i.u.) vitamine D volledig veilig is om in te nemen.  

Welke bijwerkingen heeft vitamine D?

Er treden zelden bijwerkingen op bij het gebruik van vitamine D. Om een te hoog vitamine D-gehalte te ontwikkelen, zul je een lange tijd een te hoge dosis vitamine D moeten innemen. Het gaat dan om hoeveelheden vanaf 4000 IE (1250 mcg) vitamine D per week. Mogelijke bijwerkingen die dan kunnen optreden, zijn een verhoogd calciumgehalte in het bloed, vooral als je ook calcium gebruikt of als je een verminderde nier- of schildklierwerking hebt. Er kunnen dan kalkafzettingen rondom de organen ontstaan. Andere mogelijke bijwerkingen bij langdurig gebruik van een zeer hoge dosis vitamine D zijn maagdarmklachten, hoofdpijn, duizeligheid of spierpijn.  

Mag ik vitamine D gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef? 

Vitamine D wordt veilig gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Houd dan wel de aanbevolen 10 microgram (= 400 IE) per dag aan en overleg met jouw arts als je een hogere dosering wilt gebruiken. Vrouwen die borstvoeding geven, moeten er rekening mee houden dat vitamine D ook in de borstvoeding wordt opgenomen.  

Wist je dat?

  • Er alleen bij langdurig gebruik van een zeer hoge dosis bijwerkingen kunnen ontstaan?
  • Dat bij een kinderwens, zwangerschap en borstvoeding maximaal 10 microgram vitamine D suppletie per dag wordt geadviseerd?
  • Je beter geen vitamine D kunt gebruiken bij een te hoog calciumgehalte, nierproblemen en te snel werkende bijschildklieren?

Lees meer over vitamine D. 

Vitamine D kopen 

Met Plantina Vitamine D kies je voor vitamine D uit korstmos. Veel producten gebruiken vitamine D3 van dierlijke oorsprong, bijvoorbeeld uit levertraan of uit het wolvet van schapen, en zijn daardoor niet geliefd bij veganisten. Vitamine D3 uit korstmos is een 100% natuurlijk en plantaardig alternatief en geschikt voor vegetariërs, veganisten en mensen die bewust kiezen voor een duurzame leefstijl.