Q10

Q10

Co-enzym Q10, ook wel afgekort tot CoQ10 of Q10, is een vitamineachtige stof die van nature in al onze cellen voorkomt en die het lichaam ook zelf kan aanmaken. De letter ‘Q’ in de naam komt van het Engelse woord ‘ubiquitous’ dat de betekenis ‘alomtegenwoordig’ heeft. Dat past goed bij deze stof, aangezien Q10 inderdaad overal in ons lichaam wordt aangetroffen, van onze haren tot onze teennagels. Q10 wordt dan ook wel ubiquinon genoemd. Na orale inname wordt ubiquinon grotendeels omgezet naar ubiquinol, de gereduceerde, antioxidatieve vorm van Q10 die zeer belangrijk is voor het lichaam. Deze stof speelt immers een grote rol bij de energieproductie van de mitochondriën in onze cellen. Zowel door eigen productie als via voeding wordt het lichaam voorzien van voldoende co-enzym Q10. Lever, niertjes, kalfszwezerik, volkoren graanproducten, pinda’s, noten, spinazie, broccoli en vette vis zijn voedingsbronnen die een kleine hoeveelheid CoQ10 bevatten.

Dr. Frederick Crane was degene die co-enzym Q10 in 1957 ontdekte. Hij wist het te isoleren uit de mitochondriën van een runderhart. Tegenwoordig staat deze stof in het middelpunt van de belangstelling en worden er tal van onderzoeken uitgevoerd om meer te weten te komen over het co-enzym. Zo is inmiddels bekend dat organen en weefsels die veel energie verbruiken - waaronder het hart, de alvleesklier, lever, nieren en de spieren - rijker zijn aan co-enzym Q10, net zoals dat zich op deze plekken in het lichaam meer mitochondriën bevinden in onze cellen. Onderzoeken laten zien dat ons eigen vermogen om Q10 te produceren afneemt naarmate we ouder worden. Het lukt op latere leeftijd ook minder goed om ubiquinon uit voeding om te zetten in ubiquinol.

Enkele gezondheidseffecten van Q10:

  • Het lichaam is in staat co-enzym Q10 zelf aan te maken, een enzym dat essentieel is voor de energievorming in ons lichaam
  • Co-enzym Q10 is op celniveau betrokken in het lichaam bij het omzetten van voedsel  in energie 
  • Er bestaan twee vormen van Coënzym Q10: ubiquinon en ubiquinol. Ubiquinol wordt uit ubiquinon aangemaakt in het lichaam en ubiquinol is de gereduceerde, actieve vorm.

Het Japanse bedrijf Kaneka is wereldwijd de grootste producent van co-enzym Q10. Kaneka Q10® wordt al meer dan 25 jaar over de hele wereld gebruikt, ook in wetenschappelijke studies. Het bedrijf staat erom bekend de hoogste kwaliteit co-enzym Q10 te leveren die bovendien volgens gepatenteerde technologieën geproduceerd wordt. Deze methode levert een co-enzym Q10 op dat 100% natuurlijk is (all-trans) en vrij is van onzuiverheden en van de synthetische cis-isomeer. Vanwege de snelle oxidatie van CoQ10 bij blootstelling aan lucht en licht, was het lastig om CoQ10 op grote schaal te produceren. Daarom heeft Kaneka ruim 10 jaar besteed aan onderzoek naar deze baanbrekende stof, voordat het met een stabiel ubiquinol-product op de markt kwam. Kaneka heeft dan ook als enige CoQ10-producent ter wereld de Amerikaanse GRAS-status en staat garant voor veiligheid, betrouwbaarheid, kwaliteit en zuiverheid.

Suppletie met CoQ10 biedt zekerheid

Het lichaam maakt in het meest gunstige geval zelf voldoende co-enzym Q10 aan voor het benodigde lichamelijke energieverbruik. Via onze voeding komt co-enzym Q10 bovendien ook in kleine hoeveelheden binnen. In sommige gevallen kan het echter voorkomen dat het lichaam te weinig co-enzym Q10 aanmaakt, bijvoorbeeld bij ziekte, stress, overgewicht, medicijngebruik of een onvolwaardig dieet. Bovendien neemt de aanmaak van co-enzym Q10 in het lichaam af naarmate we ouder worden, zoals ook de functie van de mitochondriën afneemt en de oxidatieve stress in het lichaam toeneemt bij het ouder worden. Met name organen en weefsels die veel energie gebruiken, zoals hersenen, hart, alvleesklier, zenuwstelsel en spieren, hebben een hoog gehalte aan co-enzym Q10. Je kunt deze organen dus ondersteunen door het eten van voldoende voeding met co-enzym Q10 of door te kiezen voor suppletie.

Wist je dat?

  • De aanmaak van CoQ10 door ons lichaam vanaf 40 jaar vertraagt en dat het hartweefsel van iemand rond de 80 jaar gemiddeld nog maar 43% is ten opzichte van iemand van 20 jaar?
  • Co-enzym Q10 lipofiel is en dat bij supplementen die een olie bevatten als dragerstof het co-enzym Q10 relatief goed opneembaar is voor het lichaam?
  • Q10 in de meeste Europese lidstaten, de Verenigde Staten en in Australië als een voedingssupplement wordt verkocht en dat het sinds 2001 ook in Japan is toegelaten als voedingssupplement? 
  • Er steeds meer wetenschappelijke studies worden gedaan naar deze stof, aangezien onderzoekers gefascineerd zijn door de rol van CoQ10 op onder meer ons cardiovasculaire systeem? 
  • Het voor ons lichaam niet gemakkelijk is om Q10 te maken en dat er een aantal sporenelementen en de vitamine B2, B3, B5, B6, foliumzuur en vitamine C voor nodig zijn?