Welke soorten glucosamine supplementen zijn er verkrijgbaar?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende vormen van glucosamine, namelijk N-acetyl-D-glucosamine, glucosaminesulfaat en glucosamine hydrochloride. N-acetyl-D-glucosamine (NAG) is een monosaccharide en zit van nature in voedingsmiddelen, waaronder melk en schaaldieren zoals kreeft en krab. Tevens is NAG verkrijgbaar in de vorm van een voedingssupplement. Hiertoe kan het op twee manieren worden verkregen: via een chemische route (N-acetylering van glucosamine) of via een enzymatisch proces uit de schelpen van krabben en garnalen. Glucosaminesulfaat wordt meestal uit resten van schaal- en schelpdieren gewonnen, waardoor het niet geschikt is voor mensen met een schaaldierallergie.

Glucosamine kan echter ook in een laboratorium worden gemaakt van de schimmel Aspergillus niger. Dit betreft glucosamine in de vorm van HCl (gebonden aan hydrochloride) en deze vorm wordt volgens een gepatenteerd fermentatieproces geproduceerd. Deze vorm van glucosamine is vegetarisch en wel geschikt voor mensen met een schaaldierallergie. Het is deze laatste vorm die is gekozen voor Plantina Glucosamine. Glucosamine hydrochloride heeft voordelen wat betreft de puurheid, stabiliteit en kosteneffectiviteit. Glucosamine is veilig in het gebruik en in de Verenigde Staten is het één van de meest voorkomende voedingssupplementen die gebruikt worden door volwassenen.