Visolie

Visolie

Visolie is een voedingssupplement dat wordt verkregen uit de weefsels van vers gevangen vette vissoorten zoals makreel, haring, zalm, tonijn en ansjovis. De verkregen olie is rijk aan de essentiële omega 3-vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Hoewel EPA en DHA ook uit onder meer eieren en vlees kunnen worden gehaald, staan ze bekend als visvetzuren, aangezien vis de voornaamste bron is van deze omega 3-vetzuren. Deze vetzuren worden overigens niet door de vis zelf gemaakt, maar hopen zich op in vissen door de kreeftjes die ze eten. Die voeden zich op hun beurt weer met algen die deze omega 3-vetzuren aanmaken. Tegenwoordig worden EPA en DHA ook soms direct uit algen gehaald, waarna ze kunnen worden verwerkt in voedingssupplementen (algenolie), medicinale preparaten of voedingsmiddelen.

Visolie, vitamine D en visvetzuren

Levertraan is een vorm van visolie die specifiek wordt onttrokken aan de lever van kabeljauw, waardoor deze vorm anders van samenstelling is dan reguliere visolie. Terwijl reguliere visolie hoge concentraties van de omega 3-vetzuren EPA en DHA kent, bevat levertraan naast deze visvetzuren ook jodium, fosfor en vitamine A en D. Een uitzonderlijke visolie met vitamine D, A en mineralen dus. Het is waarschijnlijk de meest bekende vorm van visolie en ook de oudste vorm. Van de Vikingen is al bekend dat ze levertraan nuttigden en ook in de tijd van de Grieken werd levertraan veel gebruikt. Aan het eind van de 18e eeuw nam de populariteit ervan in Europa opnieuw toe. Aangezien levertraan rijk is aan vitamine A en D, werd het destijds voornamelijk aan kinderen gegeven ter preventie van rachitis, een botaandoening die ontstaat door een tekort aan onder meer vitamine D. Toen de vitamines A en D in Nederland vanaf 1961 werden toegevoegd aan margarine, is de consumptie van levertraan gedaald en kwamen de visoliën op. Tegenwoordig zijn zowel visolie als levertraan populaire supplementen ter aanvulling van de voeding met gezonde omega 3-vetzuren.

Waarom is visolie gezond?

  • EPA en DHA hebben een gunstige werking op het hart2
  • EPA en DHA dragen bij tot de instandhouding van de normale bloeddruk3
  • EPA en DHA dragen bij aan het behoud van een normaal vetgehalte in het bloed3 
  • DHA is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen1
  • DHA is goed voor het gezichtsvermogen1
  • De inname van DHA door de moeder draagt bij tot de normale ontwikkeling van de ogen en de hersenen van de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen4

Waar is visolie goed voor

Visolie is rijk aan omega 3-vetzuren. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die essentieel worden genoemd omdat het menselijk lichaam deze stoffen nodig heeft, maar ze niet zelf kan aanmaken. Onder ideale omstandigheden kun je voldoende omega 3-vetzuren uit voeding halen. Ons lichaam is ook in staat om het omega 3-vetzuur alfalinoleenzuur (ALA), dat voorkomt in lijnzaad, walnoten, groene bladgroenten en wild vlees, om te zetten in EPA en DHA. Echter, in de praktijk van onze huidige wereld loopt de omzetting in ons lichaam door tal van factoren slechts heel moeizaam. Door de consumptie van met name vis of visolie lukt het wel om voldoende van de omega 3-vetzuren EPA en DHA binnen te krijgen.

Momenteel wordt aanbevolen om 1 á 2 keer per week vette vis te eten, alleen het nadeel van vis eten is dat de vis die we consumeren steeds vaker schadelijke gifstoffen bevat, vanwege de vervuiling van onze zeeën en oceanen. Een goede visolie wordt altijd gezuiverd van gifstoffen en bevat voldoende van de omega 3-vetzuren EPA en DHA. Volgens de huidige wetenschappelijke inzichten is het bovendien van belang dat we omega 3 en omega 6 in de juiste verhouding van 1:1 binnenkrijgen. Gemiddeld krijgen mensen in West-Europa en Noord-Amerika echter wel 10 tot 50 keer zoveel omega 6-vetzuren binnen uit de plantaardige oliën waar ons westerse dieet van ‘verzadigd’ is. Suppletie met omega 3-vetzuren kan zorgen voor een goede balans in ons lichaam tussen deze essentiële vetzuren.

Suppletie met visolie biedt zekerheid

Bijna iedereen kan profiteren van de mooie eigenschappen van visolie. Omega 3-vetzuren zijn goede bouwstenen voor je lichaamscellen en dragen bij aan de werking van belangrijke organen, zoals je hart en je hersenen. Maar liefst 20% van het vet in onze hersenen bestaat uit omega 3-vetzuur DHA; het is dus een belangrijke bouwsteen voor onze hersenen. Suppletie met visolie naast je voeding biedt een bepaalde mate van zekerheid, omdat je door het nemen van een supplement precies weet hoeveel omega 3-vetzuren je binnenkrijgt. Bovendien kan het zijn dat je niet voldoende van deze essentiële vetzuren uit je voeding haalt, bijvoorbeeld wanneer je geen vette vis eet of een plantaardig dieet volgt. Aanvulling met visoliedruppels of capsules kan dan waardevol zijn.

Wist je dat?

  • Meer dan 60 % van de Nederlandse bevolking niet voldoet aan de richtlijn van de Gezondheidsraad om minimaal 1 á 2 keer per week vette vis te eten?
  • Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 85 % van de mensen een tekort aan omega 3-vetzuren heeft in het lichaam?
  • Visolie extreem gevoelig is voor oxidatie en dat het daarom bij de productie van visolie-supplementen van het grootste belang is om verhitting en contact van de olie met zuurstof te vermijden? 
  • De versheid van visolie kan worden vastgesteld aan de hand van de TOTOX-waarde, het zuurgetal en een analyse op de aanwezigheid van micro-organismen?
  • Dat tegenwoordig helaas nauwelijks nog vis verkrijgbaar is die niet in meer of mindere mate verontreinigd is met PCB’s, pesticiden, dioxines en zware metalen, en dat deze verontreiniging via zuiveringsmethoden uit visolie wordt geëxtraheerd, waardoor een goede visolie nagenoeg vrij is van dergelijke verontreinigingen?

Welke visolie is goed?

Wil je graag visolie kopen? Dan is het goed om te weten dat visolie gevoelig is voor oxidatie en dat het productieproces van een goede visolie dan ook aan zeer hoge kwaliteitseisen moet voldoen. Er mag namelijk geen verhitting of contact met zuurstof plaatsvinden. Verder is het van belang dat de vis duurzaam gevangen is, en dat het om verse visolie gaat met een lage TOTOX-waarde en een laag zuurgetal. Zo weet je zeker dat je met duurzame, verse en zuivere visolie te maken hebt die een hoogwaardige samenstelling kent, zoals bijvoorbeeld de Trimare Visolie van Plantina.

1Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA

2Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA

3Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijks inname van minimaal 3 gram EPA DHA en mag niet meer dan 5 gram EPA en DHA bedragen

4Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 200 mg DHA naast de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 mg DHA