Vitamine E

Vitamine E

Vitamine E heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant. De vitamine helpt gezonde lichaamscellen en weefsels beschermen tegen oxidatieve schade en invloeden van buitenaf, zoals luchtvervuiling en uv-straling. Vitamine E is vetoplosbaar; dat betekent dat de vitamine alleen oplost in vet of olie. Capsules met vitamine E bevatten bijvoorbeeld zonnebloemolie waardoor de vitamine E goed wordt opgenomen in het lichaam. Er bestaan acht verwante vitamine E verbindingen; vier tocoferolen en vier tocotriënolen, die elk weer vier subtypes kennen, namelijk alfa-, bèta, gamma- en deltavormen. D-alfatocoferol wordt het beste opgenomen door de cellen en heeft de hoogste antioxidatieve activiteit. Deze vorm komt ook het meeste voor en wordt vaak gebruikt in vitamine E-suppletie. 


Je lichaam kan vitamine E niet zelf aanmaken. Dit betekent dat je de vitamine uit voeding moet halen en dat het dus een essentieel nutriënt is.
Wil je je vitamine E-gehalte extra aanvullen, dan kan dat uitstekend met vitamine E-suppletie. Een product met 100% natuurlijke vitamine E, D-alfatocoferol, heeft de voorkeur. Er bestaan ook synthetische vormen van vitamine E, zoals DL-alfatocoferol. DL-alfatocoferol wordt in een laboratorium gemaakt en wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt in voedingsmiddelen die verrijkt zijn met vitamine E. Deze vorm is echter minder bruikbaar voor je lichaam. 


Enkele gezondheidseffecten van vitamine E:

  • Is een antioxidant
  • Draagt bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade
  • Helpt beschermen tegen invloeden van luchtvervuiling
  • Helpt beschermen tegen invloeden van uv-straling, zoals zonlicht 

Wat is oxidatieve schade eigenlijk en hoe beschermt vitamine E hiertegen? In je stofwisseling worden continu voedingsstoffen afgebroken door een binding aan te gaan met zuurstof. Dit normale proces noemen we oxidatie. Bij dit proces ontstaan reactieve moleculen, de vrije radicalen. Een deel van deze vrije radicalen zijn nodig in het lichaam en deze worden weer opnieuw gebruikt. Er kunnen echter ook te veel vrije radicalen vrijkomen, waardoor er oxidatieve stress ontstaat. Te veel vrije radicalen kunnen ook ontstaan door invloeden van buitenaf, zoals verontreinigde lucht, uv-straling en andere (leefstijl)factoren. Antioxidanten gaan deze schadelijke effecten tegen. Het is dus belangrijk dat er een goed evenwicht is tussen de juiste productie en activiteit van radicalen en het weer inactiveren daarvan door antioxidanten. Hierdoor blijven je lichaamscellen gezond. Vitamine E speelt in dit proces een belangrijke beschermende rol. 


Waar zit vitamine E in? 

Vitamine E zit met name in plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, en in plantaardige producten zoals in noten, zaden, volkoren granen, groenten en fruit. Ook dierlijke producten bevatten vitamine E, maar in mindere mate, zoals vette vis en eieren. Vitamine E breekt af bij verhitting van voeding, waardoor het vitamine E-gehalte afneemt. 


Suppletie met vitamine E biedt zekerheid

Een vitamine E-supplement vormt een aanvulling op de vitamine E die je uit voeding haalt. Een supplement geeft zekerheid; je weet precies hoeveel vitamine E je binnenkrijgt, en belangrijker nog, hoeveel je lichaam daadwerkelijk opneemt. Voor de opname van vitamine E is vet vereist. Vitamine E uit groenten bijvoorbeeld wordt alleen opgenomen als je tegelijkertijd wat vet of olie uit voeding binnenkrijgt. Als dat niet het geval is, dan wordt de waardevolle vitamine E simpelweg uitgescheiden. Zorg er dus voor dat je voedingspatroon voldoende gezonde vetten bevat. Een belangrijke voorwaarde bij de opname van vitamine E uit voeding is tevens een goede vetvertering. 


Wist je dat?

  • Er altijd wat vet of olie nodig is als je vitamine E inneemt, omdat de vitamine zich bindt aan lipiden en zo beter wordt opgenomen? Vitamine E-suppletie tijdens de maaltijd zorgt dan ook voor een optimale opname.
  • Mannen meer vitamine E nodig hebben dan vrouwen?
  • Vitamine E veel meer voorkomt in plantaardige dan in dierlijke producten, en nog het meest in bijvoorbeeld zonnebloemolie of tarwekiemolie?
  • Van de dierlijke voedingsmiddelen een gekookt ei ongeveer 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E bevat?
  • Noten en zaden een zeer rijke bron aan vitamine E vormen, in het bijzonder zonnebloempitten en pijnboompitten en hazelnoten, amandelen, paranoten en pecannoten?
  • Naast vette vis ook garnalen kunnen voorzien in vitamine E? 
  • Vitamine E belangrijk is voor de bescherming van al onze lichaamscellen, ook in de hersenen?
  • Vitamine E en vitamine C heel goed samenwerken en elkaar versterken? 


Vitamine E van Plantina 

Wil je een supplement met vitamine E kopen? Vitamine E van Plantina bevat 100% natuurlijke vitamine E, 300 IE (201 mg) D-alfatocoferol per capsule. Plantina Vitamine E bevat geen allergenen, kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen en zoetstoffen. Het product is hypoallergeen en gmo-vrij.