Vitamine K

Vitamine K

Vitamine K behoort, samen met de vitamines A, D en E, tot de vetoplosbare vitamines. Dat betekent dat je lichaam de vitamine alleen goed opneemt als er tegelijkertijd wat vet voorkomt in je voeding. Vitamine K is afgeleid van het Deense woord ‘koagulation’ dat bloedstolling betekent en het is dan ook een essentiële voedingsstof die bijdraagt aan een normale bloedstolling. Vitamine K is ook belangrijk voor een sterk skelet en de botaanmaak. 


Wat is vitamine K? 

Vitamine K komt in verschillende vormen voor; als vitamine K1, fylloquinon of fyllochinon, en als vitamine K2, menachinon, menaquinon of afgekort MK, onder meer als MK-4, MK-6, MK-7, MK-8 en MK-9. Vitamine K1 zit in gezonde voeding zoals bladgroenten, maar wordt beperkt opgenomen in het lichaam. Vitamine K2 wordt bij een gezonde darmfunctie in kleine hoeveelheden aangemaakt in de dikke darm en komt zeer beperkt voor in voeding. Suppletie met vitamine K kan bestaan uit vitamine K1 en K2 en vormt een aanvulling op gezonde voeding. 


Wil je je vitamine K-gehalte in je lichaam aanvullen, dan kan een goed vitamine K-supplement een uitstekende keuze zijn. Suppletie met K2, en specifiek MK-7, heeft de voorkeur. MK-7 is de meest natuurlijke en effectieve vorm van K2 die geproduceerd wordt door fermentatie. MK-7 wordt zeer goed opgenomen door het lichaam, beter dan vitamine K1 en dan de andere vormen van K2, zoals MK-4, MK-6 en MK-9.


Enkele gezondheidsvoordelen van vitamine K:

  • draagt bij tot een normale bloedstolling
  • is goed voor het skelet en is van belang voor de botaanmaak 
  • bij de opname van mineralen/calcium in de botten en het botweefsel


Er wordt steeds meer bekend over de rol van vitamine K in onze gezondheid. Baby’s, kinderen in de groei, volwassenen en ouderen hebben allemaal belang bij voldoende vitamine K. Diverse factoren spelen een rol in het vitamine K-gehalte in je lichaam. Gunstige darmbacteriën helpen bijvoorbeeld bij de aanmaak van vitamine K2, mits deze voldoende aanwezig zijn. Het gebruik van antibiotica kan een effect hebben op je darmbacteriën, waardoor de eigen aanmaak van vitamine K2 (tijdelijk) kan verminderen. Ook een goede vetvertering is essentieel voor het goed kunnen opnemen van vitamine K. Pasgeboren baby’s kunnen vitamine K nog niet zelf aanmaken omdat ze nog onvoldoende darmbacteriën hebben om dit te doen. Zij krijgen de eerste drie maanden vitamine K-druppels toegediend.


Wat doet vitamine K? Vitamine K heb je nodig om zogenoemde stollingsfactoren aan te maken die ervoor zorgen dat ons bloed kan stollen. Vitamine K speelt ook een rol bij de vorming van verschillende boteiwitten, zoals osteocalcine. Dit eiwit wordt in de botten gevormd en zorgt voor een goede mineralisatie van botten. Vitamine K2 helpt tevens bij opname van calcium uit het bloed en de bloedvaten en bij de opname ervan in het botweefsel.


Waar zit vitamine K in? 

Vitamine K1 zit in groene bladgroenten zoals spinazie, in groenten zoals kool en broccoli, in fruit, boter, vlees, eieren en granen. Vitamine K2 zit in het Japanse gefermenteerde product natto (MK-7), in vlees en eieren (MK-4) en in gefermenteerde zuivelproducten zoals kaas en yoghurt (MK-8 en MK-9). 


Suppletie met vitamine K biedt zekerheid

Een vitamine K-supplement vormt een aanvulling op de vitamine K die je uit je voeding haalt. Vitamine K1 komt meer voor in voeding dan K2, maar wordt minder goed opgenomen dan K2. Van de diverse vormen van K2 verhoogt met name menaquinon-7 of MK-7 de vitamine K-status in het lichaam. Het gebruik van een goed vitamine K2-supplement geeft dan ook zekerheid; je weet precies hoeveel vitamine K je binnenkrijgt en in welke vorm. Voor de opname van vitamine K is vet vereist. Vitamine K uit groenten bijvoorbeeld wordt alleen opgenomen als je voeding tegelijkertijd wat vet of olie bevat. Is dat niet het geval, dan wordt de waardevolle vitamine K weer uitgescheiden. Zorg er dus voor dat je voedingspatroon voldoende gezonde vetten bevat. Een belangrijke voorwaarde bij de opname van vitamine K is tevens een goede vetvertering. 


Wist je dat?

  • Er altijd wat vet of olie nodig is als je vitamine K inneemt, omdat de vitamine zich bindt aan lipiden en zo wordt opgenomen? Vitamine K-suppletie tijdens de maaltijd zorgt dan ook voor een goede opname.
  • Vitamine K1 in meer voedingsproducten voorkomt dan vitamine K2, maar dat vitamine K2 beter wordt opgenomen?
  • Je bij gebruik van veel antibiotica extra op je vitamine K-inname moet letten? 
  • Pasgeboren baby’s altijd een vitamine K-tekort hebben, omdat de vitamine de placenta niet kan passeren en baby’s onvoldoende darmbacteriën hebben om vitamine K zelf aan te maken? 
  • Broccoli of bloemkool met rundvlees en wat olijfolie een uitstekende vitamine K-maaltijd is? 
  • Boerenkool de absolute winnaar is op het vlak van vitamine K1-gehalte?


Wil je vitamine K2 kopen?

Wil je een supplement met K2 vitamine kopen? Vitamine K2 & D3 van Plantina bevat per tablet 10 mcg vitamine D3 (cholecalciferol) en 45 mcg vitamine K2 (menachinon-7). Plantina Vitamine K2 & D3 bevat geen allergenen, kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen en zoetstoffen. Het product is hypoallergeen en gmo-vrij.