Zink

Zink is een mineraal en essentieel sporenelement dat het lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Zink komt in elke lichaamscel voor en is betrokken bij een aantal belangrijke processen in ons lichaam. Het zorgt onder andere voor de opbouw van eiwitten, de groei en vernieuwing van cellen en weefsels en is belangrijk voor de stofwisseling. Bovendien is zink een van de tien vitamines en mineralen die wetenschappelijk hebben bewezen dat ze het behoud van een gezonde weerstand ondersteunen. Maar zink heeft nog meer voordelen voor de gezondheid: 

 

Enkele gezondheidseffecten van zink:

Waarom is zink zo belangrijk? 

  • Ondersteunt een gezonde werking van het immuunsysteem
  • Goed voor huid, haren en nagels
  • Ondersteunt een normaal testosterongehalte en de kwaliteit van sperma
  • Draagt bij aan het behoud van sterke botten en een scherp zicht
  • Goed voor het geheugen en bij stresssituaties
  • Speelt een rol bij de eiwitsynthese
  • Draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels
  • Beschermt als antioxidant gezonde cellen en weefsels
  • Ondersteunt een gezonde stofwisseling

 

Waar zit zink in?

Zink komt in kleine hoeveelheden voor in allerlei voedingsmiddelen zoals vlees, vis, kaas, rijst, brood, peulvruchten, noten en schaal- en schelpdieren. Oesters zijn de rijkste bron van zink: ze bevatten per 100 gram 59,2 mg zink. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (adh) zink voor volwassen vrouwen is 7 mg per dag en voor mannen 9 mg per dag. Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijg je al snel voldoende zink binnen. Maar er zijn verschillende doelgroepen die wat extra’s kunnen gebruiken. 

 

Voor wie is extra zink geschikt?

De Gezondheidsraad adviseert extra zink bij zwangerschap en borstvoeding (resp. 11 en 9 mg per dag) en voor kinderen die in de groei zijn (11 tot 12 mg per dag). Ook als je de normale werking van jouw immuunsysteem wilt ondersteunen, kun je voor een supplement met zink kiezen. Extra inname van zink is aan te raden als je risico loopt op een zinktekort, wat kan voorkomen bij een zeer eenzijdig voedingspatroon of langdurig gebruik van bepaalde medicijnen (plastabletten of corticosteroïden). Daarnaast zijn mensen met een vitamine A-tekort gebaat bij extra suppletie met zink. Zink is namelijk vereist voor de synthese van retinol bindend eiwit; het transporteiwit van vitamine A. Een zinktekort leidt daarom tot een tekort aan vitamine A, ook als je supplementen met vitamine A slikt.

 

Supplementen met zink bieden zekerheid

Het mineraal zink komt in veel voedingsmiddelen voor, maar slechts 30 procent van de ingenomen hoeveelheid zink komt via de darmwand in je bloed terecht. En als je veel vezels eet of fosfor binnenkrijgt met je voeding, dan kan de opname van zink uit voeding worden bemoeilijkt. Zink is een belangrijk mineraal om binnen te krijgen, daarom komt het vaak voor in voedingssupplementen, zoals in de multivitamines van Plantina.

 

Veilige hoeveelheid zink

De Referentie Inname (RI) voor zink is 10 milligram per dag; die hoeveelheid heeft een volwassene gemiddeld nodig. Het is veilig om maximaal 25 milligram per dag binnen te krijgen uit voeding en supplementen. Deze waarde is van toepassing op langdurig gebruik van zinksupplementen. Soms wordt er kortdurend een hogere dosis ingenomen, bijvoorbeeld om een zinktekort te voorkomen.

 

Tekort aan zink

Een zinktekort komt bij gezonde mensen bijna niet voor. Een tekort aan zink kan wel ontstaan als er sprake is van een zeer eenzijdig voedingspatroon, langdurig medicijngebruik (plastabletten of corticosteroïden), bepaalde medische aandoeningen aan de darmen (zoals de ziekte van Crohn of de ziekte van Danbolt), langdurige infuusvoeding of parenterale voeding en bij vroeggeboren kinderen (prematuren). Een zinktekort herken je bijvoorbeeld aan huidproblemen, smaak- en reukverlies, gebrek aan eetlust, een tragere wondgenezing en verminderde afweer. Bij kinderen kan de groei vertragen.

 

Bijwerkingen zink

Het is bijna onmogelijk om te veel zink binnen te krijgen, waardoor eventuele bijwerkingen ervaren kunnen worden. Zink dat niet in het lichaam wordt opgenomen, verlaat het lichaam weer op natuurlijke wijze. Een zeer langdurige hoge zinkinname, van 75 tot 300 milligram zink per dag, kan in zeldzame gevallen tot een verminderde koperopname leiden.

 

Wist je dat?

  • Zink 1 van de 10 vitamines en mineralen is die wetenschappelijk hebben bewezen dat zij een gezond immuunsysteem ondersteunen? Naast zink zijn dit: de vitamines A, B6, B11, B12, C en D en de mineralen ijzer, koper en selenium
  • Zink het tweede, meest voorkomende sporenelement in ons lichaam is?
  • De Gezondheidsraad extra zink adviseert voor kinderen die in de groei zijn en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven?
  • Zink betrokken is bij veel biologische processen zoals eiwit-synthese en de opbouw van DNA?
  • Zink bijdraagt aan de vorming en bescherming van weefsels zoals de huid? Het wordt daarom veel gebruikt voor huid- of wondverzorging
  • Zink vereist is voor de transport van vitamine A in je lichaam? Een zinktekort leidt tot een tekort aan vitamine A, ook als je extra vitamine A slikt
  • Een tekort aan zink zelden voorkomt? Het kan wel ontstaan bij langdurig gebruik van bepaalde medicijnen, een zeer eenzijdig voedingspatroon of absorptieproblemen in de darmen
  • Zink dat niet wordt opgenomen, het lichaam op natuurlijke wijze verlaat? Dat gebeurt via ontlasting, urine, zweet en huidschilfers
  • Er geen of nauwelijks bijwerkingen optreden bij extra inname van zink?
  • Slechts 30% van de ingenomen hoeveelheid zink wordt opgenomen?
  • Ons lichaam zink uit dierlijke producten makkelijker opneemt dan uit plantaardige voedingsmiddelen?
  • Voeding met veel vezels of fosfor de opname van zink kan bemoeilijken?

 

Supplementen met zink kopen

Zink is een onmisbaar mineraal voor een goede gezondheid. Daarom bevatten veel voedingssupplementen zink, zoals de multivitamines van Plantina: Plantina Multi, Multi Junior en Multi Senior.